Skip to main content
Cortenlada efter en sasong

Allt du behöver veta om att odla i odlingslådor

Att odla i odlingslådor är ett utmärkt sätt att odla grönsaker och örter, även om du inte har en trädgård eller tillgång till mark. Odlingslådor är också en perfekt lösning för att odla på en balkong eller en liten uteplats. I den här guiden kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om att odla i odlingslådor, från vad du kan odla till vilken typ av jord som är bäst att använda.

Vad kan man odla i en odlingslåda?

I en odlingslåda går det nästan att odla vad du vill, inte minst blommor. Du kanske vill odla Dahlior som är så populärt nu?!

Det finns även många grönsaker och örter som du kan odla i en odlingslåda. Några exempel är:

  • Tomater
  • Paprika
  • Gurka
  • Sallater
  • Sockerärter
  • Morötter
  • Oregano
  • Persilja
  • Timjan
  • Basilika

Vad ska man ha i botten på odlingslådan?

Det är viktigt att ha en god dränering i botten på din odlingslåda för att undvika att växterna blir för fuktiga och ruttnar.  För att hålla rötter och jord på plats är det bra att ha en rejäl textilduk i botten upp på sidorna av lådan. Börja med att täcka botten med ett lager av småsten eller lecakulor – även kottar fungerar bra. Sedan kan du lägga ännu ett lager av fiberduk eller annat vävmaterial om du vill förhindra att jorden blandas med dräneringsmaterialet. Att blanda upp jorden med Lecakulor gör att den håller fukt bättre. Om du har problem med sork så kan ett nät i botten vara bra att ha, då med 13mm maskor eller mindre.

Vilken typ av jord ska jag ha i min odlingslåda?

När det gäller jord är det bäst att använda en näringsrik och porös jord som har god dränering. En bra jordblandning för odlingslådor kan innehålla lika delar av trädgårdsjord, kompost och vermikulit eller perlit. Det är också viktigt att välja en jord som passar de grönsaker, örter eller blommor du vill odla.

Hur djupa ska odlingslådor vara?

Odlingslådor kan variera i djup, men det är bra att ha en låda som är minst 20-30 cm djup. På så sätt får rötterna tillräckligt med utrymme att växa och grönsakerna och örterna får tillräckligt med jord för att trivas.

Sammanfattning

Att odla i odlingslådor är ett utmärkt alternativ för dem som vill odla sina egna grönsaker och örter, även för den som saknar en trädgård eller mark. Du kan odla många olika grönsaker och örter i en odlingslåda, så länge du väljer lämpliga växter för din odlingssituation. För att säkerställa att dina växter trivs i odlingslådan är det viktigt att ha en god dränering i botten och använda en näringsrik och porös jord. Odlingslådor kan variera i djup, men det är bäst att ha en låda som är minst 20-30 cm djup för att ge rötterna tillräckligt med utrymme att växa. Om du odlar växter som övervintrar, sk. perenner, brukar det vara bra att gödsla jorden på våren och beroende på växttyp kanske även regelbundet under hela säsongen.

Vi hoppas att denna guide har varit till hjälp för dig som vill börja odla i odlingslådor. Lycka till med din odling!