Just nu får du gratis hemleverans av din Mogsybeställning om du skriver rabattkoden frifrakt i kassan!
Skip to main content

Växthusinredning: Skapa en grönskande oas

Att odla egna grönsaker och blommor i ett växthus är en dröm för många trädgårdsentusiaster. Men för att få ut det mesta av ditt växthus är det viktigt att också tänka på inredningen. Här kommer några tips för att skapa en trivsam och funktionell oas i ditt växthus.

inred ditt växthus med platsanpassade odlingslådor från Mogsy1. Planera din yta

Innan du börjar köpa inredning till ditt växthus, bör du först planera ut din yta. Tänk på vilka grödor du vill odla och hur mycket utrymme de behöver. Fundera också på vilka funktioner du vill ha i ditt växthus, som arbetsytor, förvaring och avkopplingsplatser. Kanske vill du ha en ho för rinnande vatten?

2. Skapa zoner

Genom att skapa olika zoner i ditt växthus kan du utnyttja utrymmet på bästa sätt. En zon kan exempelvis vara för odling, en annan för avkoppling och en tredje för förvaring. Det är också en bra idé att separera zonerna med hjälp av hyllor, skärmar eller växter för att skapa en tydlig indelning.

3. Använd hyllor och bord

Hyllor och bord är ovärderliga i ett växthus. De ger dig extra yta för att odla, förvara och visa upp dina växter. Tänk på att välja hyllor och bord som tål fukt och temperaturförändringar. Du kan också använda hyllor och bord för att skapa olika nivåer i ditt växthus, vilket ger en mer intressant och varierad miljö.

4. Tänk på belysningen

Belysning är viktig för att dina växter ska trivas och växa. Tänk på att välja rätt typ av belysning för de olika zonerna i ditt växthus. En del växter behöver mer ljus än andra, och vissa behöver till och med artificiellt ljus för att överleva. Genom att välja rätt belysning kan du skapa en balanserad och trivsam miljö för dina växter. Experter brukar säga att man behöver belysa med 100 till 150 watt per kvadratmeter på de ytor där man odlar.

5. Förbered solskydd

Under högsommaren finns det ofta ett behov av att skydda vissa växter från allt för stark sol. Inred med gardiner eller kalka fönstren där det behövs.

6. Lägg till personliga detaljer

Sist men inte minst, lägg till personliga detaljer i ditt växthus för att skapa en trivsam och personlig atmosfär. Det kan vara allt från krukor och vaser till prydnadsföremål och konstverk. Tänk på att välja detaljer som tål fukt och temperaturförändringar, och som inte tar för mycket plats från dina växter.

Med dessa tips kan du skapa en grönskande oas i ditt växthus som både är funktionell och vacker att se på. Kom ihåg att tänka på inredningen när du planerar ditt växthus, och att välja inredning som tål fukt och temperatur

LÄS OCKSÅ: Använd Mogsys platsanpassade system för att inreda ditt växthus